startpaginaweblog

   Het grootste groepsblog van Nederland.

« iPod met draadloze mogelijkheden snel op komst? | Home | U2 is grootverdiener »

Kunstkenner blunderde, Duitsland lacht.

culturele-oape.jpgWat is kunst, wie mag zich kunstkenner noemen? Op vrijwel elke expositie hoort u zogenaamde kunstkenners (iets te luid) spreken over allerlei zogenaamd terzake doende elementen in een schilderij, de emoties van het kleurgebruik, agressie die door korte strepen en stippen op het doek is verwerkt. Als zijnde niet-kunstkenner, luisteren we geamuseerd toe, en denken met een glimlach aan de momenten dat kunstkenners keihard van hun voetstuk vallen. Zoals het volgende verhaal:

De Duitse kunstkenner Dr. Katja Schneider heeft een behoorlijke blunder begaan, door een schilderij dat door een chimpansee gemaakt is, te bestempelen als een “Ernst Wilhelm Nay.”
Dr Schneider kreeg een schilderij ter beoordeling, waarvan van te voren alleen werd gezegd dat het om een werk van een ‘erkende’ kunstenaar ging.

De directrice van het State Art Museum in Moritzburg, dacht dat het schilderij was gemaakt door Ernst Wilhelm Nay, die al eens de Guggenheim-prijs heeft gewonnen. Ze kwam ondermeer tot dit oordeel door het gebruik van vele gekleurde vlekken. De harde werkelijkheid is dat het kunstwerk was gemaakt door chimpansee Banghi uit de Halle-dierentuin.

Volgens medewerkers van de dierentuin is schilderen één van de favoriete vormen van tijdverdrijf voor de 31-jarige aap. Helaas vernielt haar maatje Satscho haar werken vaak. Nadat de krant Bild de werkelijke kunstenaar onthulde aan Dr. Schneider merkte ze droogjes op: “Het leek inderdaad wel vrij haastig gemaakt.”

Tags:| Kunst algemeen | cultuur | poezie |

Reageer

 

Categorieën

Auteurs

Weblog software : Movable Type
Templates/design: Toscani
Onderdeel van: Ilsemedia netwerk

Abonneer via rss : RSS
   (c) Copyright Startpagina BV
Copyright 1998-2010 Startpagina B.V. - poezie.startpagina.nl is onderdeel van Sanoma Digital Group The Netherlands B.V.
Contact - Copyright Notice - Disclaimer - Privacy statement